Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 9 oktober 2024

Zelf Grillworst maken met Van Beekum Specerijen

Grillworst is een geliefde lekkernij in Nederland, ideaal voor bij de borrel, als broodbeleg, of gewoon als tussendoortje. De hartige smaak en de gekruide buitenkant maken deze gebraden worst onweerstaanbaar. In dit artikel leer je hoe je zelf grillworst kunt maken, van het malen van het vlees tot het grillen van de worst voor de perfecte krokante korst. Lees verder voor handige tips, achtergrondinformatie, en een gedetailleerd stappenplan om thuis zelf aan de slag te gaan met het maken van grillworst.

Wat is Grillworst?

Grillworst is een worst die eerst wordt gegaard en daarna gegrild voor een karakteristieke smaak en textuur. Het kan worden gemaakt van verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees of rundvlees, en er zijn varianten met extra ingrediënten zoals kaas of satésmaak. Grillworst is vooral populair vanwege de intense smaak en veelzijdigheid: perfect voor op brood, als snack of bij een borrel.

Bestel het grillworst pakket vandaag bij Van Beekum Specerijen

Bestel het pakket vandaag!

Wat Heb Je Nodig voor het Maken van Grillworst?

Om zelf grillworst te maken, heb je de volgende ingrediënten en materialen nodig:

Ingredienten grillworst

Stappenplan voor Grillworst Maken

Stap 1: Vlees Malen en Kruiden Toevoegen

Begin met het malen van het vlees. Gebruik een gehaktmolen en voeg vervolgens de kruidenmix en nitrietzout toe. De juiste verhoudingen zijn belangrijk: per kilo vlees heb je 30 gram kruidenmix en 15 gram nitrietzout nodig. Voeg daarnaast 10% vocht (bijvoorbeeld water) toe om het mengsel goed te laten binden. Kneed het vlees goed door, zodat je een stevige en plakkerige bal krijgt. Dit zorgt voor de perfecte structuur en binding van je grillworst.

Tip: Als je geen gehaktmolen hebt, vraag je lokale slager om het vlees voor je te malen. Zorg ervoor dat je 60% mager varkensvlees en 40% vet vlees (zoals kinnebak) kiest.

Het gehakt mengen met de kruiden en zout

Stap 2: De Grillworst Vullen

Nu is het tijd om het gehaktmengsel in een darm te stoppen. Voor grillworst raden wij een kunstdarm van 80/60 aan, die ook in het Grillworst Pakket zit. Vul de darm zorgvuldig en knoop het uiteinde stevig dicht. Er zijn verschillende manieren om de darm te vullen:

  1. Met een lepel: beetje bij beetje vullen.
  2. Met een gehaktmolen: gebruik een pijpje om het vlees in de darm te draaien.
  3. Worststopper: dit apparaat maakt het vullen gemakkelijker en consistenter.
  4. Doormiddel van een worst te draaien met vershoudfolie! Je legt dan al de vorm van een worst in het vershoudfolie en draait hem op spanning.

Aanrader: Overweeg een worststopper aan te schaffen als je vaker worst wilt maken.

De worst vullen

Stap 3: De Worst Laten Rusten

Na het vullen is het goed om de worst een uurtje in de koeling te plaatsen. Dit zorgt voor een mooie doorkleuring en een stevigere structuur. Laat de gevulde worsten in een kratje rusten terwijl je de ketel of pan opwarmt.

Stap 4: De Grillworst Garen

Het garen van de worst gebeurt door hem te wellen in water. Zorg ervoor dat de temperatuur van het water tussen de 75 en 80 graden blijft. Dit doe je het makkelijkst in een bak met een sous vide stick. Anders een pan boven een vuurtje. Maar let op, het water mag niet koken! Dan gaat het veel te snel en kunnen de darmen knappen.

Een vleesthermometer is hierbij handig om te controleren of de binnenkant van de worst een temperatuur van 75 graden heeft bereikt. Dit duurt ongeveer 10 minuten per centimeter diameter van de worst (voor een worst van 5 cm diameter, reken je 50 minuten).

Belangrijk: Prik pas na 50 minuten in de worst om de kerntemperatuur te meten. Dit voorkomt dat vocht en smaak verloren gaan of prik helemaal niet en doe het op gevoel!

Garen van de grillworst

Stap 5: De Grillworst Afkoelen

Na het garen is het belangrijk om de worst snel af te koelen, bijvoorbeeld in een bak met ijswater. Dit verlengt de houdbaarheid en zorgt voor een stevige textuur.

Terugkoelen van de worsten

Stap 6: Grillen voor de Perfecte Smaak

Nu de grillworst volledig is afgekoeld, kun je hem afbakken in de oven, grill of op de BBQ. Verwijder de darm en voeg een kruidenmix toe voor extra smaak. Grill de worst ongeveer 15 tot 20 minuten op 200 graden tot hij een knapperige korst heeft. Wij adviseren de Dry Rub All use!

Tip: Gebruik een grillmix zonder zout als je de worst minder zout wilt maken.

Afgrillen van de grillworst

Extra Tips voor de Perfecte Grillworst

  • Experimenteer met Smaken: Voeg eens kaas of kruiden zoals knoflook en paprika toe aan het gehaktmengsel voor een unieke smaak.
  • Gebruik een Green Egg of BBQ: Dit geeft een authentieke rooksmaak die moeilijk te evenaren is met een gewone oven.
  • Koel de Worst Zo Snel Mogelijk af: Dit verbetert niet alleen de houdbaarheid, maar helpt ook om de smaak te behouden.

Proeven van de grillworst

Veelgemaakte Fouten en Hoe Je Ze Vermijdt

  • Te Hoge Watertemperatuur: Houd het water tussen de 75 en 80 graden om te voorkomen dat de worst droog wordt.
  • Teveel Kruiden Toevoegen: Wees voorzichtig met het kruiden na het wellen; te veel kan de worst te zout maken.
  • Onvoldoende Mengen: Goed mengen is essentieel voor de juiste structuur en binding.

Boodschappenlijst voor Grillworst

Voor één kilo grillworst heb je nodig:

Bestel het pakket vandaag!

Eventueel:

Video: Zelf Grillworst Maken

Bekijk de video van Edwin en Chris over hoe je zelf grillworst maakt met het Grillworst Pakket.

Met deze handleiding en tips ben je klaar om je eigen smaakvolle grillworst te maken. Experimenteer, leer en geniet van je eigen huisgemaakte lekkernij!