De voordelen van pittige chilivlokken
Chilivlokken zijn ontzettend veelzijdig. Deze pittige smaakmakers worden in iedere wereldkeuken wel gebruikt. Denk aan spicy Mexicaanse wraps, een Indiase curry of Chinese rijsttafel. De chilipeper is wereldberoemd, maar gebruik je wel eens chilivlokken in jouw gerechten?
Wat zijn chilivlokken of chili flakes?
Chilivlokken of chili flakes zijn simpelweg grof gemalen gedroogde rode pepers. De rode pepers worden helemaal gemalen totdat er alleen kleine stukjes overblijven. Door de gehele pepers te malen, zijn de pepervlokken erg pittig. Let dus altijd op hoeveel chilivlokken je in jouw gerechten gebruikt.
Voorheen groeiden chili’s alleen in Midden- en Zuid-Amerika. Inmiddels groeien de rode pepers overal ter wereld. Fijn, omdat ze overal ter wereld populair zijn om gerechten meer pit te geven! Daarom groeien er ook veel rode peperplanten in India.
Onze boeren en telers in India zorgen voor de beste kwaliteit rode pepers. Zij drogen en malen ze grof voor beste kwaliteit pittige chilivlokken.
Van Beekum chilivlokken uit India
Het verschil tussen chilipeper en chili flakes
Red pepper flakes zijn dus samengevat grove stukjes gedroogde rode peper. Daarnaast is er ook fijn gemalen chilipoeder. Het ligt eraan wat je liever gebruikt! Wij vinden dat chili flakes meer voordelen hebben in vergelijking met verse chilipepers en poeder.
Gebruik rode pepervlokken als pittige smaakmaker
De verhoudingen voor het gebruik van de pepers zijn anders, omdat flakes door het drogen meer smaak bevatten. Als je tijdens het koken chili flakes wilt gebruiken, raden we je aan niet te veel te gebruiken.
Voor 3 verse rode chilipepers gebruik je ongeveer 1 theelepel chilivlokken. We gaan uit van een normale Spaanse of rode peper. De scherpe smaak kan per chilipeper verschillen. De rode peper vlokken van een Spaanse peper zijn natuurlijk minder scherp dan de heetste pepers ter wereld, maar toch een erg goede vervanger van de verse variant!
Tip: Je kunt met een voorraad chilivlokken altijd lekker pikant koken. Zo heb je altijd genoeg in huis en hoef je geen pepers te snijden.
Chilivlokken geven extra pit in kruidenmixen
Chili flakes geven net dat scherpe randje of een pittige smaaksensatie aan bijzondere gerechten. De gedroogde chilipepers zijn extra smaakvol, waardoor je minder nodig hebt. Rode peper is daardoor een populair ingrediënt in onze wereldse kruidenmixen. Ontdek bijvoorbeeld:
- Tex Mex mix voor tacovulling, chili con carne of kip;
- Argentina steak mix voor heerlijk spicy rundvlees;
- Bijzondere lemon pepper voor vis, vlees of groente van de barbecue.
Gedroogde rode peper is voordelig en handig
We hopen dat je inmiddels overtuigd bent van de voordelen van rode chilivlokken. Maar we helpen je graag door alles nog een keertje voor je op een rijtje te zetten.
Gedroogde chilivlokken hebben een sterke en pittige smaak
Doordat de rode chilipepers gedroogd zijn, hebben ze meer smaak dan verse Spaanse pepers. Hierdoor kun je ze in allerlei verschillende gerechten gebruiken. Let wel altijd op hoeveel chilivlokken je in jouw recepten gebruikt, want de kans op rode wangen is zeer aanwezig!
Chilivlokken zijn voordeliger dan verse rode pepers
Doordat chili flakes een geconcentreerde smaak hebben, heb je altijd veel minder nodig dan bij de verse variant. Daarnaast zijn de flakes erg lang houdbaar en dus echt een aanwinst voor jouw keukenkastje.
Chilivlokken heb je altijd snel op voorraad
Als je jouw smaakvolle chilivlokken bij Van Beekum besteld, heb je altijd de beste kwaliteit uit India op voorraad. Je kiest zelf de grootte van de verpakking, waardoor je altijd een pittige smaakmaker in huis hebt.
Je kunt veiliger in de keuken staan
Misschien herken je het wel: als je een rode peper snijdt, gaat alles nog goed. Maar als je dan per ongeluk later in je oog wrijft of aan je gezicht zit, dan voel je je minder prettig. Door altijd goede chilivlokken in huis te hebben, heb je hier geen last meer van. Snel van de verpakking in de pan, eet smakelijk!
Ga voor gemak en koop nu onze spicy chilivlokken